# 20

Butlletí RSCAT

Responsabilitat social a Catalunya
Consell de Relacions Laborals de Catalunya

RScat
Dimarts, 04 d'octubre de 2016 Imprimeix
Envia’ns la teva experiència de responsabilitat social (RS)

Enllaços relacionats

Entitats Impulsores

::ARTICLE D'OPINIÓ

Reforma horària

La Direcció General de Relacions Laborals i Qualitat en el Treball, ha adquirit la nova competència en matèria de responsabilitat social (RS) a Catalunya, amb l’objectiu de promoure la qualitat de les nostres relacions laborals a Catalunya mitjançant models de gestió i producció més transparents, sostenibles, cohesionats i, en definitiva, més responsables socialment.

Una de les darreres activitats de difusió va ser l’organització de la Jornada sobre la Reforma Horària i la Salut Laboral. Les organitzacions saludables són més eficients, en la que van participar els agents socials representats al Consell de Relacions Laborals. Durant la trobada, les diferents organitzacions van exposar els seus punts de vista sobre mesures de racionalització i flexibilitat dels temps de treball, per facilitar la conciliació de la vida familiar, personal i laboral de les persones treballadores.

Però també, es va comptar amb la participació de diverses entitats que van compartir les seves experiències concretes en aquesta matèria  i amb la participació del ponent Dr. Javier Albares, neurofisiòleg clínic i expert europeu en Medicina del Son.  Durant la seva intervenció, el doctor Albares va alertar dels perills que pot tenir la manca de son en la salut, en general, i la laboral, en particular. Entre altres coses, va dir:

"Hem de considerar el son com una prioritat", "tenim la necessitat de fer entendre a la gent que dormir és molt important".

Vivim en un món canviant i hiperconnectat, que ens ha anat reduint les hores de son. L’any 1950, de mitjana, dedicàvem 8 hores diàries a dormir, i a dia d’avui aquesta xifra és redueix fins les 6 hores i 30 minuts. ”La gent no està dormint prou”. Aquest canvi té diversos efectes negatius sobre la nostra salut, la nostra productivitat laboral i també en les nostres relacions personals. “Per molt bé que mengem i per molt exercici que fem, la vida sempre es farà una mica més complicada si no hem dormit prou”. 

En conseqüència, la insuficiència d’hores dormides provoca un descens de la nostra productivitat laboral, redueix la nostra capacitat i creativitat,  i una pèrdua del valor que aporta el capital humà a la pròpia empresa i a l’equip del que formem part. En definitiva, ordenar els temps de treball ens farà ser més responsables, més sostenibles i més productius en tots els àmbits, personal, familiar, laboral i social. Tant és així, que la Iniciativa de la Reforma Horària i l'Acord subscrit recentment sobre temps de treball en el marc del Consell aposten per una gestió més racional i flexible del temps de treball com a elements clau per disposar d’unes organitzacions més eficients i saludables. 

 

Amunt

::AGENDA

II Cicle de Formació en RS

 

El passat 12 de setembre es van obrir les inscripcions als 4 seminaris del II Cicle formatiu de responsabilitat social (RS), atesos els bons resultats de l’edició anterior. Consulteu el programa i formalitzeu la vostra inscripció en aquest enllaç.

Fira d'Economia Solidària de Catalunya

Els continguts de la Fira giraran al voltant del tema central, l’economia solidària i el territori, i abordaran les qüestions estratègiques que afecten l’impuls de les economies alternatives. Del 21 al 23 d'octubre al Complex fabril Fabra i Coats, de Barcelona.

7a Setmana de la responsabilitat social a Catalunya

Del 19 al 22 d’octubre, arriba la cita anual amb la Responsabilitat Social a Catalunya: la 7a Setmana de l’RSC organitzada per Ingeniería Social i l’Associació +Responsables. Aspectes com la mobilitat sostenible, la implantació de sistemes de gestió ètics, la llei d’Igualtat, la transparència, la compra responsable, la lluita contra el canvi climàtic, entre molts d’altres, seran tractats en les conferències i xerrades previstes juntament amb activitats de voluntariat corporatiu, jornades de portes obertes, cinema amb valors i tallers per a les famílies.

II Jornada Implementar la RSE

Aquesta trobada està focalitzada en la necessitat de saber identificar quins són els grups d’interès social amb els quals s’ha de vincular l’empresa. Crear metodologies i eines de diàleg per provocar la co-creació i la pressa d’accions conjuntes, sempre preservant la pròpia identitat i l'essència de cada una de les parts implicades. La trobada tindrà lloc el dia 25 d'octubre de 2016.

1r Congrés d'Economia Circular

El 1r Congrés d’Economia Circular tindrà lloc a la Fira de Barcelona, ubicada a l’Hospitalet de Llobregat, on es donaran cita els millors experts en matèria d’economia circular. Hi haurà la possibilitat d’establir un networking enriquidor per particulars, empreses i institucions, a més de les activitats organitzades al voltant de les Smart Cities, i els esdeveniments corresponents a  la "European Utility Week" (EuW) i a la "Iwater", convertint aquesta setmana en una trobada clau per la sostenibilitat. La trobada tindrà lloc els dies 15, 16 i 17 de novembre de 2016

Amunt

::ACTUALITAT

Logo Generalitat

L'Agenda és un pla d'acció en favor de les persones, el planeta i la prosperitat, amb 17 objectius i 169 metes que marquen la magnitud i la universalitat, amb l'objectiu d'aconseguir un desenvolupament sostenible.

Amb aquest plantejament, fou convidat pel Govern, Jeremy Rifkin, un dels pensadors més destacats del panorama mundial, i va ésser acompanyat en la seva ponència per les màximes autoritats polítiques de Catalunya.

Logo Gestió Sostenible Rural

Ja són un total de 352 els beneficiaris d’ajuts Leader de Catalunya que des de la convocatòria 2009 han acreditat la implementació de processos de millora en l’àmbit econòmic, ambiental i social de la seva activitat.

Logo DOGC

Aquest codi té per objecte establir les eines de control del compliment dels principis ètics i de les regles de conducta establerts en aquest codi de conducta, i determinar les conseqüències de l'incompliment. 

 

Generalitat de Catalunya

El programa formatiu del segon semestre de 2016 continua enfocat cap a les necessitats del territori i reforça les competències relacionades amb l’elaboració de plans d’igualtat, la selecció de personal, els protocols d’assetjament sexual i per raó de sexe a la feina.

Amunt

::EXPERIÈNCIES RSCAT

Blanquerna -URL

El compromís de Blanquerna-URL amb la responsabilitat social és present des dels seus inicis fundacionals l'any 1948. Aquest compromís es reflecteix des de fa anys: promouen una cultura empresarial amb responsabilitat, lideratge distribuït i diàleg, així com, potencia convenis de col·laboració empresarial per obtenir finançament per a projectes de recerca i per les diferents tipologies d'ajuts oferts.

Universitat de Barcelona

La Universitat de Barcelona crea una Comissió de Responsabilitat Social que ha treballat en l’elaboració del Codi de responsabilitat social de la UB i d’unes instruccions per a la contractació pública responsable amb criteris socials.

Gràfiques Varias

Gràfiques Varias, S.A., va ser fundada l’any 1918 com empresa familiar. L’empresa pertany al sector de la “impressió de textos i imatges”. Amb la Declaració Ambiental 2014, formalitza el seu compromís amb el medi ambient i fa un pas cap a la sostenibilitat, adherint-se al reglament Europeu EMAS i certificant-se d'acord amb la norma Iso 14001.

Borges

Borges disposa d’un ampli ventall de mesures de conciliació de la vida personal i laboral com per exemple: Ampliació del permís de maternitat, possibilitat de jornada intensiva tots els divendres de l'any i vigílies dels dies festius assenyalats de determinats col·lectius, teletreball parcial durant una part de la jornada.

Fundació Plataforma Educativa

La Fundació Plataforma Educativa aplica la RS per tal de transformar la societat, per afavorir la millora de qualitat de vida de les persones aprofundint en la generació́ i l'intercanvi de coneixement, la innovació́. El foment de la participació́ ciutadana crítica i activa és un dels seus principals objectius. Per això treballa proactivament en la minimització de l’impacte ambiental o disposa d’un blog corporatiu de Medi ambient on es difonen bones practiques, a tall d’exemple de mesures que emprèn la Fundació.

 

Grup Cares

Cares és una fundació privada sense ànim de lucre denominada Centres d'Alt Rendiment Empresarial i Social. La seva missió és la promoció del treball, tant  protegit com ordinari, la inserció social i laboral, i la potenciació del desenvolupament personal i professional dels col·lectius de treballadors amb discapacitats i en situació d'exclusió social.  

El Grupo DKV

L’empresa continua estant entre les millors empreses de l'estat Espanyol per treballar-hi, posicionada en quart lloc l’any 2015. En l’àmbit ambiental, hem de destacar la seva certificació EMAS, o bé, que el 60,58% del seu consum energètic és d’energia verda. El seu compromís amb la responsabilitat social (RSC) el transmeten a través del programa Medialia, on difonen la RSC entre els mediadors i agents de DKV. 

La fageda

La Fageda té el compromís formal d’atendre tot el col·lectiu de persones amb discapacitat intel·lectual o malaltia mental de la comarca de la Garrotxa fonamentada en els aspectes terapèutics del treball: un projecte assistencial, basat en el treball “amb sentit”, serveis d’habitatge, de lleure i en un entorn i xarxa relacional adients.

nou experiències


A través de la publicació dels informes i memòries de sostenibilitat, les empreses i organitzacions catalanes, renoven el seu compromís de gestió responsable. El directori RScat compta ja amb més de 130 experiències. 

Les empreses interessades en incorporar la seva experiència de responsabilitat social al Directori RScat podeu formalitzar la sol·licitud a través de: rscat@gencat.cat 

© Generalitat de Catalunya